Székely diákok moldvai látogatása

riportok összA Hargita Megyei Kulturális Központ és a Csángó Továbbtanulók Közössége közös gondolkodása nyomán, annak eredményeként került megszervezésre május 9 – 10. között egy moldvai kirándulás, amelyen csángó diákjaink és székely osztálytársaik vehettek részt. A kirándulás alapötlete novemberben fogalmazódott meg az ugyancsak közös szervezésű Csángó Napok rendezvénysorozat szervezése során. Mindkét esemény célja ugyanaz volt: Csíkszereda székely közösségével megismertetni és megszerettetni a csángó kultúrát, a csángó embereket.

IMG 1A kirándulással a csíkszeredai középiskolások figyelmét szerettük volna felkelteni. Őket legjobban diákjainkon keresztül tudtuk megszólítani. Közösségünk diákjait kértük meg, hogy válasszák ki azt az osztálytársukat, barátjukat, akiknek szívesen megmutatnák szülőföldjüket, otthonukat, akiknek bemutatnák családjaikat, barátaikat.

Hamar összeállt kis csapatunk, hiszen mindkét részről örömmel mondtak igent a diákok. A két nap alatt több moldvai települést is meglátogattunk, de utunk első megállója a gyimesbükki Kontumáci kápolna, és az ezeréves határ volt, ugyanis a diákok többségének eddig nem volt alkalma eljutni erre a helyre.IMG 4 Nagypatakon meglátogattuk a magyar feliratos kereszteket őrző Szent Márton kápolnát, Dumbravénben, Külsőrekecsinben és Budán a magyar házakat, a magyar oktatás helyszíneit kerestük fel. Csík faluban a Csángó Rádió stúdiójába látogattunk Lőrinc Cselesztinhez.

Diákjaink büszkén mutatták be magyar tanítóikat, szüleiket, falvaikat, a magyar oktatási helyszíneket, ahol a magyar írás, olvasás rejtelmeivel ismerkedtek, ahonnan elindultak. A székely diákok rácsodálkoztak a vidékre, a magyar feliratos keresztekre, a katrincás asszonyokra. Figyelmesen hallgatták az ízes csángó beszédet és jó étvággyal ízlelték az ételeket.

A program alapvető célja az volt, hogy közelebb hozzuk a székely középiskolás diákokat csángó osztálytársaikhoz, hogy könnyebben elfogadják és megértsék egymás kultúráját, hagyományait és ez által közelebb kerüljenek egymáshoz. A visszajelzések alapján sikeresnek mondhatjuk a programot, reméljük a jövőben megismételjük és minél több diákot bevonhatunk az utazásokba.

IMG 7Köszönjük a Hargita Megyei Kulturális Központnak, hogy lehetővé tette a program megszervezését.

Köszönjük kollégánknak, Vajda Jánosnak a nagypataki fogadtatást, a külsőrekecsini tanároknak, Földi Máriának és László Orsolyának, hogy szállást adtak a magyar házban, a Naputánjáró tánccsoportnak Gyurka Valentinnek az előadást és a táncházat, Majzik Tamás, dumbravéni tanár bácsinak a kedves vendéglátást, Budán, néne Viktorinak a nagyon finom ebédet.

 

Ferencz Gabriella, Fekete-Kászoni Rita