Találkozás a szülőkkel

diószén 2Csütörtök délután, március 19-én indultunk el Csíkszeredából Moldvába, hogy találkozzunk közösségünk diákjainak szüleivel. Négy nap alatt kilenc falut sikerült meglátogatni, ahol azokkal a csángóföldi szülőkkel beszélgettünk, akiknek gyermekei a Csángó Továbbtanulók Közösségének tagjai.

dumbravén 2.1Ugyanakkor azokkal a szülőkkel is sikerült találkozni, akiknek gyermekei részt vettek a januárban megszervezett Nyolcadikosok csíkszeredai látogatásán és azon gondolkodnak, hogy nyolcadik vagy hetedik osztályos gyermekeiket később magyar nyelvű középiskolába írassák, Csíkszeredába.

A négy nap alatt a kilenc szülőértekezlet alkalmával, közel hatvan szülővel sikerült beszélgetni.

Moldvai körutunk első állomása Kostelek volt, csütörtök este a Csűrben találkoztunk a szülőkkel. Másnap kora reggel indultunk tovább, hogy időbe Pusztinára érjünk. A szülőkkel való találkozás, és jó hangulatú beszélgetés után Magyarfalu felé vettük az irányt, majd a közeli Lábnyikba látogattunk el. Péntek este szállásadóink, a külsőrekecsini magyar tanárok meleggel és szeretettel vártak. Másnap folytattuk körutunkat. Délben Forrófalva, majd Diószén, este pedig a külsőrekecsini szülőkkel találkoztunk. Vasárnap reggel Dumbravénben tartottunk szülőértekezletet, majd délután Gyimesbükkön két diákunk szülőjével találkoztunk.

forrófalva 5Minden szülőértekezlet alkalmával bemutattuk a szülőknek, hogy gyermekeik milyen programokon vettek részt az idei tanévben, az iskolai foglalkozásokon kívül, illetve a jelenleg csak érdeklődő szülőknek, egy féle tájékoztatást nyújtottunk, a csíkszeredai továbbtanulás lehetőségéről. Külön kitértünk középiskolásaink próba érettségi jegyeire, beszéltünk róla, illetve az érettségiről, az ezzel járó nehézségekről. Ugyanakkor az egyetemeken való továbbtanulás lehetőségeiről tájékoztattuk a szülőket.

A személyes találkozásokra nagy szükség van. Meghallgatni a szülőket, látni őket, beszélgetni velük. A szülőnek pedig fontos, hogy nevelőjétől halljon gyermekéről, az ő sikereiről, kudarcairól, eredményeiről, problémáiról.

A szülőértekezletekre minden évben nagy hangsúlyt fektettek a csángó bentlakás nevelői. Úgy gondoljuk, hogy a Csíkszeredába kikerülő diákok akkor érhetnek el nagyobb sikereket, mikor azt érzik, hogy biztos háttér van mögöttük, a szülő és nevelő szoros kapcsolatában.

Az összesen 647 km megtétele után fáradtan érkeztünk vasárnap délután Csíkszeredába. De Moldva kedves hangulata még mindig bennünk volt. magyarfalu 2.1Örömmel és megelégedéssel töltött el bennünket, hogy igazán tartalmas és hasznos négy napot tudhatunk magunk mögött.

Köszönjük a Moldvában tanító kollégáinknak, hogy segítettek a szülőértekezletek szervezésében és hogy, szívükön viselik diákjaik továbbtanulásának ügyét.

Ferencz Gabriella

Fekete-Kászoni Rita