„Itt maradok most már egészen…”

emberek„A moldvai magyarokról” című könyvét mutatták be Oláh Gál Elvirának tegnap este Csíkszentmártonban, a helyi Szent Rita nőegylet szervezésében. A rendezvényt a Csángó Továbbtanulók Közösségének két diákja, Casap Johanna és Cosferent Iulia nyitották meg moldvai népdalokkal, szentes énekekkel.

Szépséges és szívből szóló énekeik megalapozták az este hangulatát, a jelenlévő falubeliek és a faluban élő Moldvából származó asszonyok szemébe is könnyet csaltak. Bizonyára azért, mert ezek az asszonyok igazán értették az énekbe fújt bánat üzenetét.

kb1A könyvbemutató során Borbáth Erzsike néni intézett kérdéseket a szerzőhöz, Oláh Gál Elvirához, illetve azokhoz a moldvai asszonyokhoz, akik szereplői, interjúalanyai az említett könyvnek. A bensőséges hangvételű könyvbemutató - ami már kedves beszélgetéssé alakult az est folyamán- egyik fő témája a székelyek és moldvaiak közötti viszonyulásokat is taglalta. Ugyanis, mint ahogy azt a szerző is elmondta, könyve bepillantást szeretne nyújtani azoknak, az akár székelyföldön élő embereknek, akik nem jártak Moldvába, vagy az erről szóló kutatásokhoz, tanulmányokhoz nem jutottak hozzá, hogy egy kicsit megérezzék, megismerjék a moldvai csángó embereket, azok kultúráját.

kb3Csodálatos dolog volt meghallgatni, ahogy egy székelyföldön élő moldvai asszony elmeséli, hogyan illeszkedett be egy székely faluba, hogy fogadta őt a közösség, merre voltak gondjai, gondolatai az itt töltött hosszú évek alatt. Férjhezmenetele első éveiben csak hazagondolt, a szülőkre, az otthoni földre, de ahogy eltelt az idő, a már székelyföldön, Csíkszentmártonban született gyermekek, majd unokák a gondolatokat és gondokat is egészen idecsalogatták. Sóhajt egyet, és kedves mosollyal az arcán azt mondja: „Hát, itt maradok most már egészen…”

Fekete-Kászoni Rita