Nyolcadikos diákok látogatása a CSTK-ban

foto1Péntek délután egy megbolydult méhkashoz hasonlított a bentlakás, készültünk a Moldvából hozzánk látogató nyolcadikos diákok érkezésére. Nagy volt az izgalom, volt, aki barátnőjét, falubelijét várta, de olyan is volt, aki testvérét, rokonát. Asztalt terítettünk, takarítottunk, megágyaztunk.

foto5Amikor a busz megérkezett, a diákok többsége már a bentlakás előtt várakozott. Nagy volt az ujjongás, a viszontlátás öröme!

A vacsoránál eligazítást tartottunk, megszeppent vendégeinkkel ismertettük a hétvége programját. Miután mindenki jól lakott átadtuk őket a „nagyoknak” hadd ismertessék meg őket a bentlakással. Szombaton délelőtt összegyűltünk, ismerkedtünk, beszélgettünk. Fő témánk a magyar tanulmányokra való felkészülés volt. Mindenkinek adtunk egy kis tájékoztató füzetet, amiben minden fontos információt összefoglaltunk a felkészüléssel, a magyar különbözeti vizsgával, az iratkozással, az iskolákkal és a bentlakással kapcsolatban.

foto8Délután a nagyobb diákok PowerPointos előadások keretén belül bemutatták iskoláikat és a választható szakokat, majd többen is beszéltek a bentlakás életéről, az itt szervezett programokról, valamint azokról a lehetőségről, melyeket biztosítani tudunk azok számára, akik szeptemberben itt kezdik a tanévet.

Estére táncházat szerveztünk, ami minden várakozásunkat felülmúlta, hiszen a nyolcadikos diákok között több zenész is akadt. Remek hangulatú gyimesi és moldvai mulatság kerekedett, ahol az egész bentlakás önfeledten mulatott. Öröm volt látni, ahogy egymásba karolva, kipirult arccal pörögnek, forognak a táncban.

Vasárnap reggel a hétvége méltó befejezéseként közös szentmisén vettünk részt Csíksomlyón. Fontosnak tartottuk, hogy a diákok egy magyar nyelvű misével zárják a látogatásukat.

foto7Hazautazásuk előtt többen is azzal búcsúztak, hogy megszerették a bentlakást és szeretnének Csíkszeredában tanulni.

Remélem így lesz és ezzel a programmal hozzájárultunk, hogy döntésükben megerősödjenek. Amennyiben mégis más fele vennék útjukat, ez a hétvége akkor is nagyon szép élmény marad mindannyiunk számára.