V. Pillangó-tábor (elbírálási jegyzőkönyv)

2017. június 19. (hétfő)

 

 

A Pillangó Alapítvány a 2012-2013-as tanév végén teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az újonnan létrejött oktatási helyszínek is pályázhassanak nyári táborokra. Hogy azok a tanítók, pedagógusok, oktatók és hagyományőrzők is szervezhessenek Pillangó-tábort, akik ezt nem tehették meg más pályázati kiírásokon a megfelelő jogi képviselet, alapítvány vagy szervezeti háttér hiányában.

Gazda Angéla és a Pillangó Foundation támogatásával, a 2016-2017-es tanév nyári szünetének közeledtével, a nemzetközi gyermeknap alkalmából, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban tanuló 1946 gyermek és 47 pedagógus nagy örömére, immár ötödik alkalommal írja ki a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Pillangó-tábor pályázatát, kimondottan a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó oktatók és hagyományőrzők számára, hogy a szülőföldi és magyarországi tematikus szaktáborokat, vagy jutalomtáborokat meg tudják szervezni.

A 2015/2016-os tanév végén, 2016 nyarán 17 jutalomtábort lehetett ebben a formában támogatni, kicsivel több, mint 400 gyermek örömére. A Pillangó Alapítvány biztosította lehetőség sok gyermek, tanítvány, oktató és oktatási helyszín számára az egyetlen kapaszkodó a nyári táborok megszervezéséhez, a nyári élmények biztosításához.

A Pillangó Alapítvány, a nyári táborok megszervezésére és lebonyolítására, összesen 40.000,00 RON összeget biztosított a nyári szünet megkezdése előtt. A pályázati felhívás június 1-én jelent meg és a határidőre (június 15.) beérkezett pályázatok június 19-én kerültek elbírálásra. A Pillangó-tábor testreszabott pályázati adatlapját a www.csango.rmpsz.ro honlapról tölthették le az RMPSZ alkalmazottak, ugyanezen a honlapon jelent meg az alábbi kiírás is:

Még javában zajlik a tanulás, a gyermekek, utolsó erejüket is összegyűjtve összpontosítanak a tanév végi vizsgákra, de már egyre gyakrabban kalandoznak el gondolataik az iskola ablakán besütő meleg napsugár hatására. Távolba révedő tekintetükből szinte látni lehet, hogy lágyan ringatóznak a Balaton lágy vizében, netán Erdély vagy Magyarország legszebb vidékein barangolnak gondolataik szárnyán.

Éppen ezért a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége azonnali elbírálással, ötödik alkalommal hirdeti meg a Pillangó-tábort mindazoknak, akik tábort szeretnének szervezni, vagy már megszervezett táborukból hiányzik még egy kicsi.

Ide kattintva letölthető a Pillangó-tábor pályázati adatlapja, melyet elektronikus formában a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várunk, de ajánlott küldemény formájában is kérjük postázni legkésőbb június 15-ig:

Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

(Pillangó tábor)

Petőfi utca 4. szám

530210 Csíkszereda

A határidőre beérkezett pályázatok június 19-én kerülnek elbírálásra. Jó vakációzást mindenkinek!

Az adatlap letöltése senkinek nem okozott gondot, indokolt esetben vagy a tanévzáró kiértékelésen kínálkozó személyes találkozás esetében a postázástól is el tudtunk tekinteni.

Felhívtuk az oktatók és hagyományőrzők figyelmét, hogy a „tábor” vagy divatosabban kemping fogalmát, a többnapos együttlét örömeit, a hosszabb ideig új környezetben való tartózkodás és tapasztalás élményeit ne próbálják egy-két napos kirándulásba, „exkurzió”-ba (excursio - főnév, wikipédia) sűrítve, tömörítve belopni a gyermekek nyári élményeinek soraiba. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy bizonyos táborok, többnapos programok megszervezése nem fér bele a rendelkezésükre álló anyagi keretekbe, meglátásunk szerint azonban minden oktatóknak meg kell találnia azokat a formulákat, amelyekkel hatékonyan és eredményesen, a rendelkezésre álló anyagi keretek között meg tudja ajándékozni, jutalmazni azokat a gyermekeket, akik a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program keretében a 2016/2017-es tanévben kiérdemelték a többnapos nyári táborozást.

A Pillangó-táborok finanszírozására 40.000,00 RON áll a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének rendelkezésére, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programba bekapcsolt 29 moldvai magyar közösségben tanuló tanítványok számára az oktatók 83.720,00 RON értékben nyújtottak be 21 pályázatot. A döntéshozatal nem volt egyszerű feladat, az elbíráló testületnek olyan szempontokat kellett figyelembe venni, mint:

-          hány gyermeket érint a tábor

-          hány napra van tervezve

-          hol (külföld vagy belföld, HU/RO) lesz a tábor

-          más forrás áll-e a táborozók rendelkezésére

-          támogatókkal bírnak-e a szervezők

-          szervezeti háttérrel rendelkeznek-e a szervezők

-          másik alkalommal tudnak-e élni a gyermekek a táborozás lehetőségével

Az elbíráló bizottság a következő kritériumok alapján hozta meg nehéz döntését (ezeket javaslatként fogalmazza meg az elkövetkező években benyújtandó pályázatok mellé):

  1. A két napos kirándulás még nem Pillangó-tábor
  2. A helyben, helységben, községben vagy szűk környezetünkben lebonyolított nyári óvoda, szabadidős foglalkozások még nem Pillangó-tábor
  3. Az előre meg nem határozott, nem konkrét időpontokra tervezett Pillangó-táborokat nem lehet támogatni
  4. A formai hibáktól a továbbiakban nem tudunk eltekinteni, ezek a pályázat érvénytelenítésével, kizárásával járnak

A pozitív elbírálásban részesült pályázatok egy részét utófinanszírozással, másik részét pedig előfinanszírozással fogják elszámolni a pályázati felelősök, amint ezt a pályázati adatlap zárónyilatkozata is tartalmazza. A pozitív elbírásában részesült pályázat időpontja előtt a megpályázott összegeket át lehet venni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének székhelyén és ugyancsak ide kell leadni az elszámolásokat is, az elszámolási útmutató értelmében.

Figyelem! A nem támogatott időpontokat (Csíkszereda: VIII. osztályosok felkészítő tábora) át kell ütemezni, különben a jóváhagyott támogatás elvesztését vonja maga után. Minden nyári tábornak le kell járni augusztus 31-ig, szeptember 1-től minden pedagógusra, oktatóra és hagyományőrzőre számítunk az iskolakezdéssel kapcsolatos szervezett találkozásokon, főképpen, a tanévzáró kiértékelő beszélgetés alkalmával már rögzített tanévkezdő képzés, szeptember 4-8 közötti időszakában.

Az ötödik alkalommal kiírt Pillangó-tábor pályázatának alkalmával a következő nyári táborokat tudja támogatni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége:

Végezetül pedig tekintsük át együtt az elszámolással kapcsolatban adott útmutatásokat, melyeket a pályázati adatlapok is tartalmaztak.

Elszámolási útmutató:

A számlákat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének nevére kell kérni:

UCDMR M-Ciuc

CUI 4466020

str. Petőfi nr. 4.

Amennyiben szolgáltatásról szól a számla (szállítás, étkeztetés, szállás), egy szerződés is szükséges a számla mellé. A számlán szereplő küldött (delegat) a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének alkalmazottja kell legyen. Anyagvásárlás (számlával) esetén a táborról készült beszámolónak tartalmaznia kell, hogy milyen foglalkozások keretében kerültek felhasználásra. Az utazási költségek esetében kétféle elszámolást fogadunk el:

- számlát a szállítási vállalattól, szerződés kíséretében

- üzemanyag számlákat (benzinbonokat), melyek tartalmazzák az RMPSZ adóazonosítóját 4466020, és lepecsételt delegáció és menetlevél kísérik.

Az előleget minden szervező személyesen veheti át a könyvelőségen, az RMPSZ Petőfi utcai székhelyén, ahol azonnal megfelelő típusnyomtatványokat is kézbesítenek az elszámoláshoz. A pályázat támogatásának átfutási ideje (az előleg felvételétől számítva az elszámolás leadásáig) 20 nap. Az elszámolás leadásánál a számlák mellé a fényképes élménybeszámolót is kérjük csatolni. Elszámolását ajánlott küldeményben, postán is elküldheti a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének csíkszeredai székhelyére.

Amennyiben kérdések merülnek föl az elszámolással kapcsolatban, Csala Beáta könyvelőnő elérhetősége: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy 0736-222.165.

Csíkszereda, 2017. június 19.


Lászlófy Pál István,

RMPSZ, tiszteletbeli elnök

Jancsó Gyöngyvér,

RMPSZ, gazdasági igazgató

Márton Attila,

RMPSZ, MCSOP koordinátor

Csala Beáta,

RMPSZ, MCSOP könyvelő

 

Pillango tabor elbiralasi osszesito  2017a1