Mikes Kelemen országos Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny

XII. Bákó megyei szakasz – 2015. március 21. (szombat)

 

 

DSCF4752aMárcius 21-én XII. alkalommal szervezték meg a Bákóban a magyar tantárgyverseny megyei szakaszát, amelyen a gyimesbükki magyar tannyelvű „Dani Gergely” általános iskola tanulói és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének irányítása alatt működő, Moldvai Csángómagyar Oktatási Program keretében, román tannyelvű intézményekben és iskolán kívüli oktatási rendszerben, magyar anyanyelvet tanuló gyermekek mérték össze tudásukat.

A XII. Bákó megyei magyar tantárgyversenyre nem csak a gyimesbükki „Dani Gergely” általános iskola volt hivatalos, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége továbbra is nyitott arra, hogy belső programjain, vetélkedőin más civil kezdeményezésben vagy oktatási programban tanuló gyermekeket és felkészítőjüket, illetve más civil szervezetek képviselőit is szívesen lássa.

 

A tantárgyversenynek az „Anghel Saligny” műszaki főiskola F szárnya (a valamikori „Dimitrie Leonida” művészeti középiskola) adott otthont, a Bákó megyei tanfelügyelőséget Hârțescu Marieta kisebbségi tanfelügyelőnő képviselte, az oktatási program legfontosabb programját a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezte meg és finanszírozta, az értékes díjakat magyar állami támogatásból biztosította. Elsőként sikerült az oktatókat is jutalmazni, a tantárgyversenyen elért eredmények bizonyították a tanév során befektetett oktatói-nevelői munka sikerfokát, így a legsikeresebb felkészítők, tanítványaik tárgyi jutalmazásával arányosan, anyagi elismerésben részesültek, melyet a támogató, Tasnádi Attila biztosított. Köszönjük szépen, Isten fizesse!

 

A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban 29 oktatási helyszínen, 47 oktató irányítása alatt magyar anyanyelvet tanuló 2070 gyermekből, egy-egy helyi szakasz nyerteseként kikerült 72 legeredményesebb tanítvány négy kategóriában (I-IV., V-VI., VII-VIII. és IX-XII.) mérte össze tudását, kimondottan számukra kidolgozott vizsgatételek megoldásával. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége minden résztvevőnek oklevelet nyújtott át a díjak kíséretében, amiért a helyi szakaszokon kiemelkedő eredményt értek el és a megyei szakaszra is eljutottak.

 

Az értékelést követő jutalmazás az egyik legismertebb nevelési-oktatási módszer. Úgy gondoljuk, hogy a jutalmazás nem megfelelő, ha a jutalom nem számít értéknek a jutalmazott számára. Ezért kaptak a gyermekek táblagépet, digitális fényképezőgépet és laptop-hátizsákot a dobogós helyezésekért. És mert 2015-öt írunk. A tantárgyverseny során elért eredmények értékelése konkrétan megmutatja a befektetett munka eredményét, a siker fokát, vagy a lemaradás mértékét. Ezért aztán az első helyezettek és felkészítő oktatóik is hasonlóképpen örültek a jutalomnak, a többiek pedig azzal az elhatározással távoztak, hogy jövőre még jobban felkészülve érkeznek.

 

Köszönjük szépen, Isten fizesse!

 

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi, Moldvai Csángómagyar Oktatási Program – RMPSZ

 

A Mikes Kelemen országos Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny, XII. Bákó megyei szakaszának nyertesei:

 

I-IV. kategóriában:

 

 1. Birău Maria Denisa (Bíró Mária Denisza) – Magyarfalu, 98 pont

 

felkészítette: Puskás Annamária

 

 1. Tímár Erika – Kostelek, 96 pont

 

felkészítette: Bardócz Noémi

 

 1. Benchea Sara-Maria (Benke Sára-Mária) – Somoska, 94 pont

 

felkészítette: Istók Angelika

 

V-VI. kategóriában:

 

 1. Turbuc Paul-Valentin (Turbuk Pál) – Magyarfalu, 81 pont

 

felkészítette: Puskás Annamária

 

 1. Benchea Medeea Paula (Benke Médea Paula) – Somoska, 78 pont

 

felkészítette: Istók Angelika

 

 1. Ghiur Apistoaiei Diana Gabriela (Gyuri Diána Gabriella) – Trunk, 74 pont

 

felkészítette: Botezatu Francsiszka Mihaela

 

VI-VIII. kategóriában:

 

 1. Solomon Péter – Lujzikalagor, 99,50 pont

 

felkészítette: Szász Csilla

 

 1. Florea Zsolt – Kostelek, 96,50 pont

 

felkészítette: Bardócz Noémi

 

 1. Turbuc Maria-Claudia (Turbuk Mária-Klaudia) – Magyarfalu, 86 pont

 

felkészítette: Puskás Annamária

 

IX-XII. kategóriában:

 

 1. Ghiur Andreea Mirela (Gyuri Andrea Mirela) – Külsőrekecsin, 93 pont

 

felkészítette: Gyurka Valentin

 

 1. Jitaru Ancuța Mihaela (Zsitár Annácska Mihaela) – Bogdánfalva, 90 pont

 

felkészítette: Baláz Erika

 

 1. Balaș Francisc Damian (Balázs Ferenc Damián) – Lészped, 78 pont

 

felkészítette: Pista Daniella