XII. Szeret-menti Népdalvetélkedő

Pusztina 15 045November 21-én nagy ünnepségnek lehettünk házigazdái, mégpedig a XII. Szeret-menti Népdalvetélkedőnek adtunk helyet a pusztinai Magyar Házban.

Már jóval a verseny előtt lázban volt mindenki, gyermekek, anyukák, hagyományőrzők, hisz mindegyikük ki kellett vegye a részét a munkából.

Pusztina 15 057Reggel 9 órakor kezdtek megérkezni a csángó falvakból a gyermekecskék oktatóikkal együtt. Mi, pusztinaiak szendviccsel, meleg teával és kaláccsal vártuk, majd egy rövid falatozás után mindenki felvette a legszebb ruháját, a népviseletet, és 10 órakor el is kezdtük rendezvényünket egy ünnepélyes megnyitóval. Elsőként Mátyás Karina a Szeret-menti Népdalverseny tavalyi győztese egy gyönyörű pusztinai balladával kápráztatta el az egybegyűlteket, majd Bartha András, a Pusztinai Házért Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlevőket, utána Márton Attila, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program koordínátora szólt a közönséghez és bemutatta a zsűri tagjait. A Csíkszeredai Magyar Főkonzulátus képviselője, Tóth Bernadett is elmondta köszöntő beszédét, ezután Bátor Botond pálos rendű atya adta áldását rendezvényünkre és minden jelenlevőre.

Pusztina 15 059A rövid ünnepélyes megnyitó után az I-IV. osztályos gyermekeknek a fenti teremben folytatódott a nap, az V-VIII. osztályos gyermekek pedig a lenti teremben kezdhették meg a dalolást.

A kicsiknél Antal Tibor ének-zenetanár és népdalénekes, Szabó Enikő tanító és Csobán Magdó pusztinai hagyományőrző alkották a zsűrit. A nagyoknál Haáz Sándor zenetanár, karnagy, Tündik Tamás néptáncoktató és Tamás Magdó, pusztinai hagyományőrző voltak a zsűri tagjai. Mindkét kategóriában 24 jelentkező volt.

Pusztina 15 112Egész nap a gyermekek gyönyörű hangjától zengett a pusztinai Magyar Ház. A zsűrinek nem volt könnyű helyzete, amikor mindkét kategóriában a három legjobb hangú gyermeket kellett kiválasztania. A verseny után mindenki kapott finom ebédet, amiután a pusztinaiak gálaműsora következett. Fellépett a pusztinai leányok énekegyüttese, őket követte a hagyományőrző asszonyok éneke, majd a menyecskék örvendeztették meg a közönséget szépen csengő hangjukkal. Gálaműsorunkból nem maradt ki a furulyaszó és a néptánc sem.

Ezután következett a várva-várt pillanat, az eredményhirdetés. Miután minden gyermek megkapta az oklevelét és részvételi díját, a különdíjasak és az I. II. és III. díjasak nevét is megtudták a jelenlevők.

Díjazottjaink:

Haáz Sándor különdíját kapta a lészpedi Farkas Anikó és a magyarfalusi Taláz Kármen Diána.

A Csíkszeredai Magyar Konzulátus különdíját a kosteleki Timár Erika és a lujzikalagori Buták Bianka kapták.

A keresztszülők különdíját az újfalusi Ádám Krina Antónia és a gajdári László Márkó kapták.

Az I-IV. osztályos kategória győztesei:

  1. díj Zsikmon Patrícia – Magyarfalu
  2. díj Mátyás Denisza – Pusztina
  3. díj Tamás Lucsika – Csík falu
  4. díj Szilágyi Alexia – Csík falu
  5. díj Karda Dária – Pusztina
  6. díj Buláj Denisz Adrián - Dumbravén

Az V-VIII. osztályos kategória győztesei:

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek, köszönjük a tanár kollégáinknak, hogy felkészítették és elhozták a gyermekeket, a zsűri tagjainak, hogy megtiszteltek jelenlétükkel és vállalták ezt a nem könnyű feladatot, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, és minden támogatónknak, hogy segítettek eme rengos rendezvény megszervezésében, lebonyolításában! Nem utolsó sorban, köszönjük Nyisztor Ilona néninek, pusztinai házigazdánknak, hogy vállalta a verseny lebonyolítását, a pusztinai menyecskéknek és hagyományőrzőknek, hogy segítettek és dalaikkal is megörvendeztettek!

Hálásan köszönjük minden vendégünknek, hogy megtisztelte rendezvényünket a jelenlétével. Reméljük mindenki jól érezte magát és várjuk máskor is Pusztinába!

 

Mátyás Mónika