Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny

2015/2016-os tanév

a csapatNovember 12-én már sokadik alkalommal vehettünk részt a sepsiszentgyörgyi Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyen a moldvai csángó gyermekekkel.

Ebben az évben Dumbravén (Farkas János és Andrei Krisztián), Kostelek (Almási Lóránd és Vrencsán Adrián), Külsőrekecsin (Szarka Katalin), Lujzikalagor (Galaci Médea) és Magyarfalu (Gyurka Bianka és Táláz Kármen) képviselhette a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programot. Az ország összes magyar megyéje képviseltette magát ezen a rangos rendezvényen, összesen 180 gyermek versenyezhetett együtt.

Csütörtökön este érkeztünk meg szállásra, mindenki elfoglalta a helyét és gyorsan ágyba is bújtunk, hogy másnap mindenki pihenten a maximumot adhassa magából ezen a nagy rendezvényen. A gyermekek tele voltak izgalommal, csodálkozva figyelték a székelyföldi, erdélyi gyermekeket, hogy milyen szépen beszélnek magyarul. A verseny 10 órától kezdődött különböző helyszíneken. Tanítványaink nagyon ügyesen szerepeltek, a maguk természetességével álltak a zsűri elé és mesélték, énekelték el az általuk hozott népmeséket, balladákat. A délutáni program közös játszás volt a sepsiszentgyörgyi játszótéren, ezt követően kézműves foglakozás várt minket a Míves Házban. Itt a gyermekek megismerkedhettek a nemezelés lépéseivel, gyöngyből karkötőt, nyakláncot készíthettek, valamint miden gyermek elkészíthette a saját gyertyáját. Tanítványaink jól beilleszkedtek a társaságba, már-már baráti kapcsolatok is születtek. Az estét vacsorával zártuk, majd mindenki ágyba bújt és kíváncsian vártuk a másnapot, akkor lesz az eredményhirdetés.

Farkas JanoskaAz eredményhirdetésre a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében került sor. Nagy izgalommal vártuk. Nem izgultunk hiába, hiszen a dumbravéni Farkas Jánoska megkapta a zsűri különdíját az V-VI. osztályos kategóriában. Nagy öröm volt részt venni ezen a versenyen. Önmagában már az is eredmény, hogy a moldvai gyermekeknek, akik csak heti négy óra keretében tanulják a magyar anyanyelvet, lehetőségük szerint eljutnak az országos magyar mesemondó vetélkedőre. Kinyílik egy új kapu, melyen belépve bemutathatják archaikus szép magyar nyelvüket, amelyen még mindig őrzik a moldvai magyarok sajátos kultúráját.

 

Kiss Annamária, magyarfalusi tanító néni

Kiss Csaba, magyarfalusi tanító bácsi