XIII. Tatai Tehetséggondozó Művészeti Tábor

A pusztinaiak több év után újra meghívást kaptak a Tatai Táborba. Több évvel ezelőtt egy Pusztinán oktató magyarországi házaspár vitt gyermekeket ebbe a táborba. Azután több évig a pusztinaiak kimaradtak a tatai táborból. Ezen a nyáron újra adódott a lehetőség, hogy a helyi tanulók, a szovátai (Erdély), szőgyéni (Szlovákia), magyarkanizsai (Szerbia) gyermekek mellett pusztinai diákok is részt vegyenek a táborban.

Ez a szervezőknek és főleg a helyi polgármesternek volt köszönhető, akinek kifejezett célja, hogy a végeken élő magyarságot összefogja egy testvér-települési kapcsolattal. És mivel Michl József polgármester járt már a szülőfalunkban így esett a választás újra a mi tanulóinkra.

Minden településről 6-6 tanuló vett részt, így tőlünk is hat gyermekkel utaztunk ebbe a művészeti táborba. A tábornak két szekciója volt: képzőművészeti és szépművészeti. A gyermekeknek és kísérőiknek lehetőségük volt kipróbálni a helyi tanárok segítségével érdekes alkotási technikákat: nyomatott és maratott textil, fafaragás, linómetszés, pasztell, kosárfonás.

Mivel sok idő után vettünk újra részt a táborban az egyik este lehetőségünk adódott a bemutatkozásra. A népdalok, néptáncok bemutatása mellett beszéltünk arról, hogy hogyan kerültek a moldvai magyarok a jelenlegi lakhelyükre, hogyan telnek a hétköznapjaink és milyen örömeink, nehézségeink adódnak az anyanyelvünk gyakorlásában.

Köszönjük a polgármesternek és a táborszervezőknek, hogy ott lehettünk és olyan sok mindet tanulhattunk.

Mozgóképes beszámoló a következő címen található: https://www.youtube.com/watch?v=D5OZnoLZ9hs

 

Bilibók Jenő.