A csíksomlyói búcsún

10Május 23-án hajnali 3-kor indultunk Pusztinából, hogy részt vehessünk  a csíksomlyói búcsún úgy gyerekek mind a felnőttek. Nagy izgalommal vártuk a találkozást a csíksomlyói Szűzanyánkkal, hogy újra elénekelhessük a szép Mária-énekeinket úgy a körmeneten mind a hegyen hajnalban, várva a napfelkeltét.

12A csángó miséről sem maradtunk le, amelyik délután 5–kor volt  a Kegytemplomban és amelyiken a gyermekeink  olvasták az olvasmányt, szentleckét, könyörgéseket, illetve a mise énekeibe is bekapcsolódtak.

A csángó mise után sok ismerőssel találkoztunk, beszélgettünk. A vacsora után nem sokára helyet kerestünk egy kis pihenésre, ki a buszban, ki a Kegytemplomban, mert hajnali  fél négykor már indultunk fel a Kálvária hegyen. Itt is gyermekeink olvastak, énekeltek nagyon szépen, majd felérve a hegyre meghallgattuk a szentmisét és utána várva a nap felkeltét, zengett tőlünk a nyereg: Jöjj Szentlélek, Aranymiatyánk, Mária tiszteletére, Nem vagyunk árvák, Ó Szent István dicsértessél, Csángó himnusz, Magyar himnusz.

1Mikor megkeztük a ’90-es években a keresztútját a Kálvária hegyen mondani a gyerekekkel, a kántor részét Mátyás Monika tanítvány mondta. Most, mikor már befejezte a tanulmányait és haza tért tanítani, Mátyás Monika tanár néni mondta a kántor részét. A Jó Isten segítsen meg minden falut, hogy valamelyik a tanítványaik közül haza térjen és ilyen jól tanítson!!

Nyisztor Ilona