Kézműves napok a Pusztinai Magyar Házban

1Április 10-17. között már a 3-dik alkalommal adtak alkalmat a Fehérvári Kézművesek Egyesület tagjai, Dr. Gulyás Antalné, Dr. Gulyás Antal,  Sáricz Gyuláné,  Lukács Andrea mesemondó tanító, a pusztinai gyerekeknek kipróbálni különféle mesterségeket.

2Naponta 9–15. óráig tartottak a foglalkozások.  A gyerekek szövést, fonást, különböző fonásokat, famunkát, papírmunkát és gyöngyfűzést tanultak.
Kést, kardot faragtak, könyvet készítetek, karkötő és más egyéb, gyerekeknek  fontos, hasznos eszközöket. A szünetekben minden nap mesét hallgattak, találós kérdéseket, szentes énekeket, versecskéket tanultak.

3cA záróünnepségen minden gyermek szép népviseletbe öltözött, az anyukák és a nagymamák is eljöttek, hogy megtekintsék a kiállítást, a saját gyermekeik munkáit. A jó munkájukért, viselkedésért, a mindennapos részvételért mindenki emléklapot kapott, és ajándékban részesült.

Nagyon  fontosak ezek a foglalkozások, mert így a gyermekeket megerősítik abban, hogy mind jobban érezzék a magyar nyelv tanulásának szükségességét, hogy a faluban élő népművészeti hagyományokat, a táncot, zenét, énekeket jobban megtanulják.

Ezekkel a gyermeki munkákkal arra inspiráljuk őket, hogy átvegyék és értékeljék nagyszüleik tevékenységét.

Köszönetet mondunk a Dr. Cser-Palkovics András polgármester úrnak, hagy   biztosította az anyagi fedezetet.

Szép és gazdag hetünk volt!

Nyisztor Ilona