Egész estés kulturális műsor Moldvában

(egy körzeti módszertani találkozó margójára)

 

mdt4Egész estés kulturális műsor Moldvában. Nem éppen az Erkel színházban bemutatott Lehár Ferenc „Vígözvegy” nagyoperettjének balett feldolgozása, vagy a Magyar Állami Operaházban öt kalandban masírozó Kodály Zoltán Háry Jánosa, inkább az egykori guzsalyasokhoz hasonló „gyűlés” egy közösségi házban. Ez alkalommal a Pusztinai Magyar Házban, ahol Oláh-Gál Elvira „A moldvai magyarokról” szóló könyvének bemutatóját kísérték szimfonikus zenekar helyett csak egyszerű fából faragott furulyával előadott régi dallamok. De a lelkünket legalább annyira kényeztette, mint az Erkel színház modern darabjai.

mdt2A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó népnevelők egymás között szokták megosztani a bevált jó gyakorlatokat. Ezeket a kialakított módszertani körzetek találkozói alkalmával, vagy olyankor, amikor mindannyian együtt vannak. Figyelembe véve az oktatási helyszínek földrajzi elhelyezkedését, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége öt módszertani körzetet alakított ki:

  1. Csík falu, Dumbravény, Külsőrekecsin, Lábnyik és Magyarfalu
  2. Buda, Buda (Szeret-Klézse Alapítvány), Klézse, Pokolpatak, Somoska és Tyúkszer
  3. Bogdánfalva, Diószén,Ferdinándújfalu, Forrófalva, Nagypatak és Trunk
  4. Bahána, Diószeg, Gajdár,Lujzikalagor, Szitás és Újfalu
  5. Bákó, Kostelek,Lészped,Pusztina és Rácsila

mdt6November végén Pusztinán került sor egy módszertani találkozóra. Mátyás Mónika hagyományőrző foglalkozásának lehettünk élményrészesei. A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programba először a már tizenéves gyermekek szoktak bekapcsolódni, mert ők már rendelkeznek egy otthonról hozott magyar szókinccsel. Az oktatók és hagyományőrzők feladata, hogy ezt a korosztályt szépen bővítse, idővel kitágítsa. A felnövekvő tanítványokat ne engedje el egészen a középiskola elvégzéséig, ugyanakkor igyekezzen bekapcsolni a kisebbeket és még kisebbeket, egészen a legkisebb óvodásokig. Ezt már sikerült elérni Pusztinán (Külsőrekecsinben, Csík faluban, Magyarfaluban, Lészpeden stb.), és minden bizonnyal állíthatjuk, más helyszíneken is meg lehet ezt valósítani, rendszeres, folyamatos, következetes és jól megtervezett mindennapi foglalkozásokkal.

Ez nem amolyan András-napi népi hiedelem, hanem az előző évek tapasztalatai alapján teljes bizonyossággal állíthatjuk, a helyi közösség nyelvi állapota, a körülmények, a szociális háttér mellett az oktató személye kulcsfontosságú a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program eredményességében, sikereiben.

A találkozó végén szóba került a módszertani körzetek átszervezése is, a továbbiakban négy regionális módszertani körzetbe.

 

Köszönjük szépen a pusztinai kollégáknak a szíves vendéglátást, a tartalmas beszélgetéseket, kiadós sétákat.

 

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi