SZENT MIHÁLYTÓL SZENT ANDRÁSIG

Őszelő, vagy ahogy a régiek mondták, Szent Mihály havában kezdtük újra a munkát Külsőrekecsinben. A 2013-14-es tanévet szülői értekezlettel kezdtük, melynek keretén belül Ciuraru Eugen helyi plébános áldását adta a Magyar Házban folytatott tevékenységre. A szép számban megjelent szülőknek bemutattuk az új tanévre tervezett tevékenységeket. Új kollégánk, Gyurka Valentin, nem szorult bemutatkozásra, hiszen ő Külsőrekecsin szülötte. Az évekkel ezelőtt elkezdett hagyományőrző és közösségépítő tevékenységével idéntől kiegészíti az iskolai magyar órákon zajló oktatást.

Október elején vendégeket fogadtunk. A szegedi Rotary Club küldöttsége látogatott el Külsőrekecsinbe. Október 11-én szüreti bállal egybekötött módszertani találkozót tartottunk. A táncos mulatságra hivatalos volt a falu apraja-nagyja, s velünk mulattak a módszertani megbeszélésre érkezett kollégáink is Lábnyikból, Magyarfaluból, Csíkfaluból és Dumbravénből. A bálterem szerepét betöltő tantermet a gyermekek készítette töklámpásokkal, s az általuk hozott gyümölccsel díszítettük. A talpalávalót helyi zenészek húzták, s míg pihentek, néne Rózsa helyi nótafa énekelt a közönségnek.

 

A Klézse-Szeret Alapítvány Petrás Incze János születésének 200. évfordulójára szervezett emlékünnepségére szóló meghívásának örömmel tettünk eleget. Október 21-én a klézsei magyar misét követően leróttuk tiszteletünket a Petrás emlékműnél, majd felkerestük a szép emlékezetű lelkipásztor sírhelyét. Délután emlékkonferencián vettünk részt.

A III. Szályka Rózsa balladaéneklő találkozóra, melyet Botezatu Viktória budai hagyományőrző kollégánk szervez, négy tanulóval neveztünk be, emellett – mivel a találkozó a Petrás-év jegyében zajlott – emlékműsorral is készültünk. Műsorunkat Iancu Laura Petrás Incze János című drámájának utolsó jelenete alapján állítottuk össze Orbán Ferenc sepsiszentgyörgyi zenetanár segítségével. Zenész barátunk jelenlétét kihasználva kobzás-gitáros estet szerveztünk a külsőrekecsini középiskolás fiataloknak, akikkel tartalmas és kellemes, dalos estét töltöttünk székelyföldi barátainkkal együtt.

Szent András havát helyi népdalvetélkedővel kezdtük. A számos benevező közül hosszas mérlegelés után sikerült kiválasztani a két legjobbat, akik Pusztinán – reményeinket igazolva – sikerrel képviselték a külsőrekecsini aranytorkú gyermekeket. Ugyancsak november elején Győrújbarát és Nyúl magyarországi települések ruhaadományát fogadtuk és osztottuk ki a helybélieknek.

November 10-én az ezúttal színházteremnek átrendezett tanteremben a helyi közönségnek adtuk elő Petrás Incze János klézsei pap születésének 200. évfordulójára készített emlékműsorunkat. Az előadáshoz székelyföldi segítséget is kaptunk, Orbán Ferenc és Ferencz Attila gitáron kísérték az előadás keretéül szolgáló, Orbán által megzenésített Muszka Sándor verset.

November 16-án a pusztinai X. Szeret menti Népdalvetélkedőn vettünk részt, s ahogy reméltük, két kis énekesünket díjazta a zsűri.

A vetélkedő másnapján újból illusztris vendégeket fogadtunk: a Csángó Népfőiskola Collegium küldöttsége járta meg a házunkat. A vendégek előadást tartottak és egészségfelmérő vizsgálatokat végeztek az érdeklődőknek. November 23-án a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa által szervezett Pedagógus fórumon képviseltük Külsőrekecsint, 30-án a Zabolai Csángó Napon vettünk részt.

ADVENTTŐL VÍZKERESZTIG

Bizonyára a hosszúra nyúlt, verőfényes ősz – no meg a sűrű program miatt is – észre sem vettük, s már az ajtóban állt a Mikulás. Puttonyát lelkes magyarországi támogatóink, Weiser Attila és Ujhelyiné Rátóti Szilvia, no meg a keresztszülők és Lázár Borika mezőkövesdi falugazda segítségével tömtük degeszre csokival, gyümölccsel. A családias hangulatú ünnepségen közel háromszáz gyerek vett részt, akik – a helyi Mikulások legnagyobb örömére – verssel, énekkel köszönték meg az ajándékot.

Advent idején csendesebbre fogtuk az amúgy vidám-zajos házi tevékenységet. A tanítványaink közül a legügyesebbek a karácsonyváró betlehemesre készültek, a kisebbek a házi készítésű üdvözletek elkészítésén munkálkodtak.

3 kep Karacsonyi udvozletek keszitese1

 

Az esztendő utolsó tanítási hetei az ünnepi készülődésekkel teltek. Advent utolsó hetére díszbe öltözött a ház, katonás rendben álltak a keresztszülők és a győrújbaráti meg nyúli támogatóinktól kapott ajándékdobozok, s a gyermekek – de a felnőttek is – izgatottan várták, mi kerül a tanterem sarkában ékeskedő karácsonyfa alá. S bizony, senki sem csalódott. Angyalkák, pásztorok, napkeleti bölcsek érkeztek, s hiába Heródes minden ármánykodása, idén is eljött közénk a Megváltó, úgy, amint ígérte azt régen. Egek, harmatozzatok – csilingelt a kisangyal, nem csak Külsőrekecsinben, hanem a Csángó Rádió jóvoltából, ahol a külsőrekecsini betlehemes előadást bejátszották, szerte a világon mindenki megtudhatta, Csángóföldre megérkezett az angyal.

4 kep Betlehemes1

 

Az óesztendőt a Csíkcsobotfalvi Hagyományőrzők látogatásával és táncos mulatsággal zártuk december 27-én. Ők a csobotfalvi betlehemest hozták el Külsőrekecsinbe, s bár az időjárás nem nekünk kedvezett, az alacsony vízállás lehetővé tette, hogy bejárjuk a falut patakon innen és túl, s köszöntsük az új esztendőt annak rendje s módja szerint.

5 kep Csobotfalvi Hagyomanyorzok1

 

Másnap, Aprószentek napján, néhány szépen feldíszített vessző suhogásától kísérve indultunk haza. A tartalmas pár hónap után jól megérdemelt szünidőt adtunk a Külsőrekecsini Gyermekek Házának. Igaz, nem sokáig, hiszen január 6-án, Vízkereszt napján újra gyerekzaj verte fel a környéket, s mivel innentől már a farsang, a mulatság ideje következik, reméljük, így is marad ez egészen húshagyó keddig.