XI. Frumószai Szavalóverseny

DSC1A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének kiemelt jelentőségű programjában, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program keretében április 26-án került sor a XI. Frumószai Szavalóversenyre, ahol a 27 oktatási helyszínen tanító kollégák legszebben rímelő tanítványai szavalhatták el kedvenc költőjük szerzeményét. Az eseménynek a Csaba testvér tulajdonában levő frumószai magyar ház és az I-VIII. osztályos román tannyelvű elemi iskola adott otthont, házigazdája pedig a frumószai kolléganőnk, Máthé Krisztina Gyöngyvér volt.

 Valószínűleg a jó Isten is kíváncsi volt a szebbnél-szebb szavalatokra, mert a pénteki felhőket hajnalban szélnek eresztette, és az összegyűlt közel ötven gyermek vidám kacagására már a napsütés és a virágos fákon csivitelő madárkák feleltek. A szavalóverseny elkezdődött és mi rájöttünk, nagyon jó lenne most egyszerre két helyen lenni, a kicsik szavalatain derülni, a nagyok előadását élvezettel hallgatni. Azonban a zsűri (Lázár Mónika, Jánó Enikő, Kányádi Irene, Musát Arnold) mindkét helyen ott volt, és egy kiadós ebéd után röviden meg is tanácskozták, ki érdemli meg a dobogós helyezéseket. Közben a gyermekláncfűvel és friss, illatos, zöld gyeppel borított kertben a napocska ránk kacagott, a tanító nénik (Fejér Gabriella, Mátyás Mónika, Szász Csilla stb.) pedig népi gyermekjátékokból láncot fontak a gyermekeknek. Ségercz Ferencz furulyaszóval kísérte és a frumószai kis birodalmat belepte a békés, meghitt, vidám hangulat.

 

A kicsi virágok pedig egyenként a színpadra léptek, illegtek-billegtek, közülük is a legszebben sziporkáztak:

 

  1. Lakatos Vivien, Bahána (felkészítette Fejér Gabriella)
  2. Bíró Mária Denisza, Magyarfalu (felkészítették Puskás Annamária és Kiss Csaba)
  3. Farkas Ionuț, Dumbravény (felkészítette Majzik Tamás)
  4. Szőcs Alexandra, Lábnyik (felkészítették Ivácson Tímea és Nagy-Portik Katalin)
  5. Bondea Daniella, Magyarfalu (felkészítették Puskás Annamária és Kiss Csaba)
  6. Császár Marianna Irina, Lábnyik (felkészítették Ivácson Tímea és Nagy-Portik Katalin)
  7. Szabó Júlián Sebastian, Dumbravény (felkészítette Majzik Tamás)

 

A nagyobb csemeték is színpadra kerültek, a zsűri szerint ők szavaltak a legszebben:

 

A rendezvényt a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatta, útiköltséget, étkezést és díjakat (digitális fényképezőgépek) biztosítva. Köszönjük szépen, Isten fizesse!

 

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi

 

DSC2DSC3DSC5DSC6DSC7DSC9

DSC8