Beszámoló a Frumószai Szavalóversenyről

Idén április 27-én került megrendezésre a Frumószai Szavalóverseny. Nagy ünnep volt ez nekünk, hiszen a tízedik, jubileumi versenykiíráson vehettünk részt. Ezért igyekeztünk minél szebbé varázsolni környezetünket: takarítottunk, meszeltünk, színpadot építettünk. Az időjárás is kedvezett: meleg, napsütés, virágzó fák várták a pénteken délután és szombaton reggel érkező versenyzőket és meghívottakat. Habár már hagyománya van a szavalóversenynek, idén mégis voltak újdonságok: meglátogatott minket a Bákói Tanfelügyelőség kisebbségekért felelő tanfelügyelője, Anghel Năstase, valamint a Frumószai Általános Iskola igazgatónője, Prisecaru Luminița is. Megnyitó beszédükben mindketten hangsúlyozták a népek közötti kölcsönös tiszteletet és arra biztatták a gyerekeket, legyenek arra büszkék, hogy több nyelvet ismernek.

 

A szavalóverseny a helyi iskolában zajlott le, két kategóriában: I-IV. osztályosok és V-VIII. osztályosok csoportja. Eddigi tapasztalataink azt mutatták, hogy évről évre egyre jobban felkészült gyerekek neveznek be a versenyre. Ez a tendencia idén is folytatódott, nagyon szépen elszavalt verseket hallhattunk a 26 Bákó megyei településről érkezett gyerekektől, akik nehéz döntés elé állították a zsűri tagjait.

Amíg a zsűri meghozta a döntést, a versenyzők és felkészítő tanáraik megebédeltek, majd Nyisztor Ilona és a pusztinai hagyományőrző fiatalok előadását nézték meg, végül Csernik Szende interaktív mesés előadásán vettek részt.

Ezután végre elérkezett a várva várt pillanat, az eredményhirdetés. Mindkét kategóriában kiosztásra került egy-egy első, második és harmadik díj, valamint egy különdíj is. De a többi versenyző sem szomorkodhatott: mindenki oklevéllel és ajándékkal térhetett haza, a következő támogatóknak köszönhetően, akik segítettek minket a verseny megszervezésében:

Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Mezőtúri Református Kollégium

Gyarapodó Magyarországért Alapítvány

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Korom Norbert

Dobozi Róbert

Tasnádi Attila

Ugyanakkor köszönjük a zsűri tagjainak: Kerezsi Iringónak, Jánó Enikőnek, Perjessy Imolának, Csernik Szendének és Szávay Istvánnak, hogy elvállalták ezt a nehéz munkát, köszönjük a tanár kollégáknak, hogy felkészítették tanítványaikat, köszönjük a versenyzőknek, hogy ilyen szépen megtanulták a verseket és köszönjük a Frumószai Általános Iskola vezetőségének, hogy a verseny idejére rendelkezésünkre bocsátotta az iskola épületét.

Reméljük, mindenki jól érezte magát és jövőre is eljön.

Még több kép itt!