Karácsony Bogdánfalván 2012

Idén is elérkeztünk a tanév feléhez, ami Romániában egybeesik a Karácsonnyal. Kisebb izgalmak után bőven érkeztek ajándékcsomagok cipős dobozok formájában, ill. a keresztszülők is eljuttatták csomagjaikat Bogdánfalvára. A nagy hóba egy régi furgon hozta ki a csomagokat a lefagyott, lejtős kis utcácskánkba. Újabb izgalmakat okozott a „duba” hóba ragadása, de csak sikerült kiásni és feltaszítani a lejtőn, hogy az utolsó moldvai csángó falukba is elérjen a Karácsonyra szánt ajándékszállítmány. Ezután kezdődött a munka oroszlán része, mert minden csomagot szétszedtünk, szortíroztunk majd a gyermekek érdemei szerint – tehát hogy milyen rendszeresen járt magyar órára -, újracsomagoltuk azokat.

Hajnalra el is készült mindegyik gyermek névre szóló csomagja, amiben ügyeltünk, hogy mindenféle ajándéktípus legyen benne (fogkefe, fogkrém, édesség, játék, ruhanemű, színező, írószer, plüss stb…) és akinek ismertük még a „titkos vágyát” is, még arra is próbáltunk tekintettel lenni.

A tavalyi évhez képest, bár valamivel kevesebb gyermekkel, de kicsit színvonalasabbra sikerült megszervezni a karácsonyi ajándékozást. Minden gyermek, aki eljött, megtanult egy rövidke verset vagy versrészletet, készített a karácsonyfára valami kis díszt és közös éneklésben is részt vett. Mivel nagyon kicsi Bogdánfalván az osztályterem, ezért két részletben tartottuk meg az ünnepséget. Délután háromra jöttek a kicsik és este hatra a nagyok. Szülők inkább a kicsiknél jöttek el – érdekes mód többségében apukák – de volt olyan is, aki mindkét alkalomkor jelen volt.

Úgy érezzük a 2012-es Karácsony meghittebbre sikerült, és a gyermekek is jobban értékelték, mint a tavalyi rohanást. Szeretnénk ezúton mindenkinek megköszönni áldozatos munkáját, aki miatt megvalósulhatott Bogdánfalván idén is a „Magyar Karácsony”.

Szeretettel Niczuly Enikő és Bartal Gábor

Bogdánfalva, 2012. december 20.